Η χελώνα Καρέτα-Καρέτα είναι μια θαλάσσια χελώνα που απαντά σε όλο τον κόσμο. Οι μέσες καρέτα καρέτα γίνονται περίπου 90 εκατοστά όταν αναπτυχθούν πλήρως, αν και έχουν βρεθεί χελώνες που έφταναν μέχρι και 280 εκατοστά. Μια ενήλικη θαλάσσια χελώνα ζυγίζει περίπου 135 κιλά, με τα μεγαλύτερα δείγματα να ζυγίζουν περισσότερα από 450 kg. Το δέρμα της είναι κίτρινο ή καστανό και το κέλυφος της είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ. Δεν υπάρχουν εξωτερικές διαφορές ως προς το φύλο μέχρι την ενηλικίωση και η πιο προφανής διαφορά είναι ότι τα ενήλικα αρσενικά έχουν πιο χοντρές ουρές και μικρότερo προστήθιο (το κάτω μέρος της χελώνας) από τα θηλυκά.
Η χελώνα αυτή συναντάται στον Ατλαντικό, στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο θαλασσινό νερό και στους οικότοπους στις εκβολές ποταμών, με τα θηλυκά να βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά. Το ζώο αυτό έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής. Τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο τέσσερα αυγά και στη συνέχεια δεν παράγουν αυγά για τα επόμενα δύο με τρία έτη. Η Καρέτα-Καρέτα φθάνει στη σεξουαλική ωριμότητα μέσα σε 17-33 χρόνια και έχει διάρκεια ζωής 47-67 χρόνια.
Οι χελώνες αυτές θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Πολλοί θάνατοι των χελωνών αυτών έχουν επέλθει από αφύλακτα αλιευτικά εργαλεία. Οι χελώνες αυτές μπορούν επίσης να πνιγούν, εάν παγιδευτούν σε δίχτυα αλιείας.
Η Ελλάδα είναι η πιο δημοφιλής περιοχή ωοτοκίας για τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα κατά μήκος της Μεσογείου, με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως.
Οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα ζουν σε τρία διαφορετικά οικοσυστήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους:
- παραλίες (χερσαία ζώνη)
- νερό (ωκεάνια ζώνη)
- κοντά στις ακτές – σε παράκτιες περιοχές (η λεγόμενη νηριτική ζώνη)
Οι χελώνες αυτές φωλιάζουν στις παραλίες των ωκεανών και προτιμούν γενικά τις στενές παραλίες με υψηλή ενέργεια, απότομη κλίση και τραχιά άμμο.
Μόλις τα χελωνάκια βγουν από τη φωλιά τους, ξεκινάει μια περίοδος ξέφρενης δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι νεοσσοί κινούνται από τη φωλιά τους μέχρι την ακτογραμμή όπου και εκεί τα παρασύρει το κύμα βαθιά μέσα στη θάλασσα όπου συνεχίζουν το κολύμπι για αρκετές ημέρες. Μετά την περίοδο αυτή, οι νεοεκκολαφθείς νεοσσοί εγκαθιστόνται σε περιοχές όπου τα επιφανειακά ύδατα συγκλίνουν και σχηματίζουν τοπικούς στροβιλισμούς.
Μόνο ένας στους χίλιους νεοσσούς αναμένεται να επιβιώσει από τη στιγμή που θα καταφέρει να βγει στην ανοικτή θάλασσα, γιατί συνήθως οι νεοσσοί τρώγονται από τα ψάρια και από άλλα θαλάσσια ζώα. Μπορούν επίσης να πιαστούν στα δίχτυα και μερικές φορές ή να πάθουν ασφυξία από πλαστικές σακούλες που επιπλέουν στον ωκεανό. Όσα μικρά επιβιώσουν και φτάσουν προς την νηρητική ζώνη, παραμένουν εκεί μέχρι να ενηλικιωθούν. Η νηρητική ζώνη είναι επίσης μια σημαντική περιοχή όπου ζουν οι ενήλικες χελώνες ανάμεσα σε κάθε ωοτοκία και αναζητούν τροφή.
Η ανάπτυξη και η υποβάθμιση των ακτών και των παράκτιων νησιών έχει καταστρέψει τις παραλίες ωοτοκίας ή εμποδίζει τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Ο τεχνητός φωτισμός στις παραλίες μπορεί να κάνει τις θηλυκές χελώνες να επιστρέψουν στον ωκεανό χωρίς να γεννήσουν. Οι νεοσσοί αποπροσανατολίζονται από τα φώτα μερικές φορές και καταλήγουν στις εθνικές οδούς. Η επιτυχία της αναπαραγωγής μειώνεται λόγω της αύξησης των αρπακτικών, όπως των ρακούν που ευδοκιμούν με την ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι ενήλικες Καρέτα-Καρέτα μερικές φορές πιάνονται σε δίχτυα για γαρίδες και πνίγονται ή ή σκοτώνονται από διερχόμενες βάρκες. Οι επιπλέοντες πλαστικές σακούλες και τα μπαλόνια, τα οποία μοιάζουν με μέδουσες, είναι επίσης ένα πρόβλημα για τις χελώνες, γιατί όταν τα τρώνε, ο γαστρεντερικός σωλήνας τους μπλοκάρεται και οδηγούνται στο θάνατο. Η εμπλοκή σε πεταμένα δίχτυα είναι επίσης μια σοβαρή απειλή για τις χελώνες αυτές.