Λαμπραντορ Ριτριβερ – Σκυλιά Labrador Retriever

Χώρα Προέλευσης: Το Labrador Retriever (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ) (ή πιο απλά Λαμπραντόρ) προέρχεται από το Newfoundland του Canada. Το Λαμπραντόρ δημιουργήθηκε για να κυνηγάει στο νερό και για να έλκει μικρά σκάφη, πράγμα που είναι εμφανές από την αγάπη του για το νερό. Αντίθετα από την κοινή πεποίθηση, το όνομα του Λαμπραντόρ προέρχεται πιθανότατα από το πορτογαλικό ‘lavradores’ ή το ισπανικό ‘labradores’, τα οποία σημαίνουν εργάτης, και όχι από την περιοχή του Λαμπραντόρ στον Καναδά. Το Λαμπραντόρ αναγνωρίστηκε από τη λέσχη American Kennel Club το 1917 και στη συνέχεια έγινε σταδιακά όλο και πιο δημοφιλές, λόγω της απίστευτης ευστροφίας του, της υπακοής του και της όμορφης του εμφάνισης. Πλέον θεωρείται η πιο δημοφιλής ράτσα στον κόσμο. Η λέσχη American Kennel Club είχε σχεδόν τρεις φορές περισσότερες εγγραφές Λαμπραντόρ το 2006 ( 124.000 ) σε σχέση με την δεύτερη πιο δημοφιλή ράτσα. Διάσημα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι ο χαρακτήρας από την κινηματογραφική εκδοχή του «Old Yeller» και η Tawny, ένα κίτρινο Λαμπραντόρ που γέννησε 18 κουτάβια στην πρώτη γέννα της το 1999 και πήρε το όνομά η «Μητέρα της Χρονιάς».

Μέγεθος: Το Λαμπραντόρ έχει ύψος μέχρι τον ώμο περίπου 53-64 εκατοστά και ζυγίζει από 25 έως 36 κιλά. Έχει καφέ/καστανά μάτια, μεγάλη μύτη και ευθεία, παχιά ουρά παρόμοια με βίδρας. Αν και δεν κατατάσσονται ως ξεχωριστές φυλές, η αγγλική και η αμερικανική φυλή έχουν διαφορετική καταγωγή. Τα αγγλικά Λαμπραντόρ είναι βαρύτερα και πιο δυσκίνητα από τα αμερικάνικα Λαμπραντόρ, τα οποία είναι συνήθως ψηλά και λιγνά.


Τρίχωμα: Το Λαμπραντόρ έχει κοντό, παχύ, πυκνό, τρίχωμα που το κάνει να αντέχει στις διάφορες καιρικές συνθήκες, τρίχωμα το οποίο μπορεί να είναι μαύρο, σοκολατί ή κίτρινο ( κυμαίνεται από κρεμ μέχρι και χρυσό έως σχεδόν κόκκινο). Υπάρχει επίσης μια σπάνια ποικιλία ασημένιου τριχώματος που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα διασταύρωσης με Weimeraner. Ένα μικρό λευκό σημάδι στο στήθος είναι αποδεκτό στο τρίχωμα του Λαμπραντόρ, ενώ είναι δυνατόν όλα τα χρώματα των Λαμπραντόρ να εμφανίζονται στην ίδια γέννα.

Χαρακτήρας: Το Λαμπραντόρ είναι ασυνήθιστα προσαρμοστικό, υπάκουο, και καλόκαρδο γι αυτό και είναι τόσο δημοφιλές! Το Λαμπραντόρ είναι κοινωνικό, στοργικό και πιστό. Έχει πολύ έντονη αίσθηση της όσφρησης. Τα περισσότερα Λαμπραντόρ είναι αθλητικά ενώ τα κουτάβια είναι ιδιαίτερα δραστήρια.

Ιδιοσυγκρασία: Το Λαμπραντόρ έχει ώριμη προσωπικότητα και τα πάει καλά με τα παιδιά, με τα άλλα σκυλιά, καθώς και με κάθε κατοικίδιο ζώο. Μερικά Λαμπραντόρ μπορεί να μασουλούν, αλλά μπορούν να εκπαιδευτούν να μην το κάνουν αυτό. Τα Λαμπραντόρ δεν κάνουν για φύλακες επειδή είναι φιλικά με τους ξένους και δεν διεκδικούν το δικό τους χώρο.
λαμπραντορ-ριτριβερ
Φροντίδα: Το Λαμπραντόρ πρέπει να βουρτσίζεται μία φορά την εβδομάδα αλλά όταν μαδάει χρειάζεται δύο φορές βούρτσισμα την εβδομάδα. Όπως και οι άλλες μεγάλες ράτσες, είναι επιρρεπή στη δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα. Μερικά Λαμπραντόρ είναι επιρρεπή στην οφθαλμολογική διαταραχή PRA ή σε λοιμώξεις του αυτιού. Τα Λαμπραντόρ είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, γι αυτό μην αφήνετε την γοητευτική προσωπικότητα τους να σας αποσπάσει από την διατήρηση της υγιεινής διατροφής. Τα Λαμπραντόρ έχουν διάρκεια ζωής 10-12 χρόνια. Μπορούν να ζήσουν σε εξωτερικούς χώρους σε θερμές καιρικές συνθήκες, αλλά προτιμούν την ζωή με την οικογένεια. Η υψηλή νοημοσύνη τους, τα κάνει σκαρφίζονται περίτεχνες αποδράσεις, οπότε πρέπει να λάβετε κατάλληλες προφυλάξεις.

Εκπαίδευση: Το Λαμπραντόρ μαθαίνει πολύ γρήγορα και αγαπά να κάνει δουλειές για το αφεντικό του. Η εκπαίδευση με λουρί συνιστάται σε νεαρή ηλικία. Το Λαμπραντόρ είναι ικανό να μάθει ένα ευρύ φάσμα αθλημάτων για σκυλιά, συμπεριλαμβανομένων των Frisbee και Flyball.

Δραστηριότητα: Τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ χρειάζονται άφθονη άσκηση. Απολαμβάνουν τις μεγάλες βόλτες και λατρεύουν ιδιαίτερα τα σπορ σε γήπεδο, τα σπορ όπου καλούνται να φέρνουν πράγματα και τα παιχνίδια στο νερό.

Σχετικά Άρθρα:
Τα πιο έξυπνα σκυλιά
Λυκόσκυλο Κουτάβι - Φροντίδα και περιποίηση
Πανσιον και ξενοδοχείο σκύλων - Τι να προσέξετε